Instagram

16 października 2013

Ziemniak

psianka ziemniak Solanum tuberosum L.
Aktualnie jest podstawowym gatunkiem uprawnym podkarpackiego pola.
Bogate w skrobię bulwy pędowe ziemniaków są podstawą diety wielu Polaków mimo, że gatunek pochodzi z Ameryki Południowej  i jest w Europie dopiero od XVI w.


http://luirig.altervista.org

Bulwy ziemniaka zawierają trujący glikoalkaloid – solaminę która rozkłada się podczas obróbki termicznej; witaminy B1, B2, B6, D, PP, K, E, U, C oraz karotenoidy, sole wapnia, fosforu, potasu i nieco żelaza.

Tarte, surowe ziemniaki można stosować na poparzenia, egzemy i inne choroby skóry. Cieple okłady z gotowanych ziemniaków stosuje się na bóle gardła. Wdychaniem par ulatniających się podczas gotowania ziemniaków leczy się nieżyt górnych dróg oddechowych. Ziemniaki działają moczopędnie, ze względu na dużą zawartość potasu.

Bulwy mogą również znaleźć zastosowanie w domowej kosmetyce. Maseczki z ziemniaków (w następnym wpisie) mają silne działanie nawilżające i zmiękczające. Polecane są do cery suchej, zniszczonej i podrażnionej.

Klasyczny sposób przyrządzania ziemniaków to gotowanie. Bulwy najlepiej gotować w małej ilości wody - cenne witaminy i związki wypłukują się podczas gotowania, a bulwy obierać cienko, gdyż większości białek i witamin znajduje się tuż pod skórką. 
Kilka plastrów ziemniaka można dodać do gotowania przesolonej potrawy dla poprawienia smaku ;)
Innym sposobem jest pieczenie - w mundurkach lub bez. Ja najbardziej lubię lekko osolone z czosnkiem i tymiankiem.
Z ziemniaków można robić sałatki, placki, kluski i milion innych potraw. Faszerować, przerabiać na frytki, talarki chipsy i na co się komu zamarzy.

Na podkarpackim polu urosło w tym roku wyjątkowo dużo ziemniaków. Prawdziwa klęska urodzaju. 



Uprawiamy dwie stare, polskie odmiany: jedna (mniej skrobiowa), żółta - idealna do gotowania, druga (bardziej skrobiowa) biała - najlepsza na placki i frytki. Uprawiamy jeszcze kilka innych - eksperymentalnych, ale o nich póki co nie ma co pisać.
Niektórzy twierdza, że to najlepsze ziemniaki jakie jedli.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz