Instagram

19 października 2013

Cukinia

Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.
Odmiana dyni zwyczajnej wyselekcjonowana we Włoszech (nazwa od włoskiego 'zucchina').
Uprawiana dość powszechnie również w Polsce.



Cukinia nie magazynuje metali ciężkich. Wpływa na organizm odkwaszająco i wspomaga procesy trawienne - dzięki wysokiej zawartości celulozy ułatwiają trawienie, zapobiegają otyłości i gromadzeniu się cholesterolu. Dodatkowa mała zawartość cukru i dużo wody kwalifikuje ją do grupy warzyw dietetycznych. Cukinia zawiera wapń, magnez i potas oraz witaminy B1, B2, PP i beta karoten
Specyficzny smak cukinii, łatwo zmienia się po wpływem innych składników, z którymi jest przyrządzana.
Najczęściej konsumowane są młode owoce cukinii. Bardzo małe (do 20 cm) lub nieco większe o miękkiej skórce, której nie trzeba wtedy obierać. Można jeść również owoce nieco starsze, ale trzeba je wtedy pozbawić skórki i nasion.
Jadalne są również kwiaty cukinii.

Na podkarpackim polu cukinia rośnie co roku od bardzo dawna. Najczęściej obradza tak obficie, że części owoców nie udaje nam się zebrać przed "przerośnięciem", ale i z takich można zrobić gulasz warzywny ;)
O tej porze roku wszystkie nasze cukinie są już dawno zjedzone, albo zasłoikowane...

Cukinia z podkarpackiego pola dostępna jest sezonowo; od lipca do października.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz