Cucurbita pepo L.
Dynia zwyczajna, bo taką
uprawiamy na podkarpackim polu jest jednym z gatunków rodzaju dynia, rodziny
dyniowatych. Inne popularne gatunki to dynia piżmowa i dynia olbrzymia.
http://rosliny.wymarzonyogrod.pl
Wszystkie gatunki dyni to rośliny jednoroczne, o płożącym pokroju. Ich jadalne owoce, systematycznie należące do jagód mogą osiągać wagę nawet 200 kg (u dyni olbrzymiej).
Owoce są najważniejszą częścią rośliny. Są wykorzystywane
kulinarnie, dekoracyjnie, kosmetycznie, a nawet leczniczo.
Miąższ dyni (im bardziej pomarańczowy tym cenniejszy
odżywczo) jest niskokaloryczny - 100g świeżej masy zawiera około 32 kcal. Dynia
zawiera dużo karotenu (prowitamina A) oraz witaminy B1, B2, C i PP. Jest bogata
w składników mineralnych takie jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.
Zawiera również pektyny i kwasy organiczne. Rozgotowany miąższ dyni jest lekko
strawny i łatwo przyswajalny dlatego świetnie nadaje się dla osób z nadwrażliwością
żołądka i małych dzieci. Dynia posiada małą zdolność wiązania azotanów z gleby
dlatego jest jednym z najbardziej "ekologicznych" warzyw.
Substancje zawarte w miąższu dyni świetnie sprawdza się nie
tylko w kuchni ale również w kosmetyce.
Pestki dyni posiadają szereg właściwości dietetycznych i
leczniczych. Przede wszystkim są źródłem łatwo przyswajalnego cynku, w 30 - 40
% składają się z oleju z dużą zawartości fitosteroli i nienasyconych kwasów
tłuszczowych. Olej z pestek dyni zawiera również związki mineralne: potasu,
wapnia, żelaza, miedzi, kobaltu i witaminy B1, B2, B3, C, E, PP oraz
prowitaminę A.
Nasiona i miąższ dyni działają moczopędnie. Niekiedy
stosowane są także przy dolegliwościach żołądka. Roztarte nasiona dyni są
ludowym lekiem na wątrobę i pęcherz moczowy.
My szczególnie polecamy dynię Ambar. Wygląda niepozornie, ale pod względem smaku i właściwości odżywczych nie ma sobie równych. Ma bardzo dużo betakarotenu (10-12 mg w 100g świeżej masy) - to nawet 6 razy więcej niż w innych popularnych w Polsce odmianach dyni. Ma lekko słodki smak, jest bardzo bogata w witaminę C, mikroelementy i sole mineralne.
W sezonie jesiennym owoce dyni dostępne są na podkarpackim polu.
My szczególnie polecamy dynię Ambar. Wygląda niepozornie, ale pod względem smaku i właściwości odżywczych nie ma sobie równych. Ma bardzo dużo betakarotenu (10-12 mg w 100g świeżej masy) - to nawet 6 razy więcej niż w innych popularnych w Polsce odmianach dyni. Ma lekko słodki smak, jest bardzo bogata w witaminę C, mikroelementy i sole mineralne.
Ziarno pyłku dyni w mikroskopii skaningowej.
http://www.techcomp.com.hk
W sezonie jesiennym owoce dyni dostępne są na podkarpackim polu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz