Instagram

6 lipca 2014

TARTA BOTWINKOWA czyli sezon na buraki

Ostatnio wśród przyjaciół podkarpackiego pola dużym zainteresowaniem cieszy się tarta botwinkowa robiona z naszych młodych buraków ćwikłowych...

Dla wszystkich zainteresowanych - przepis:



Ciasto
kostka margaryny (najlepiej palmy "z murzynkiem")
200 g mąki pszennej
4 żółtka i jedno całe jajko
szczypta soli


Wyrabiamy standardowe kruche ciasto, które dobrze jest na 20 - 30 min przed pieczeniem wstawić do lodówki.


Buraczki: 
duży pęczek botwinki (koniecznie wyhodowanej "naturalnie" - najlepiej na podkarpackim polu)
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól lub przyprawa warzywna (jeśli ktoś używa)


Podstawą potrawy są  buraczki, muszą być świeże i smaczne. Im młodsze tym smaczniejsze. Najlepiej jak korzenie nie są jeszcze wyrośnięte. Można je wtedy dodać do potrawy prawie w całości. Trzeba je bardzo dokładnie wypłukać - żeby nic nie chrzęściło w zębach i pokroić.


Na patelni rozgrzewamy olej i bardzo lekko rumienimy na nim drobno pokrojone dwa ząbki czosnku. Dodajemy buraczki i dusimy po przykryciem, aż zmiękną. Następnie odkrywamy, dodajemy soli i przeciśnięty przez praskę trzeci ząbek czosnku. Smażymy dalej, aż do całkowitego odparowania płynu.


Sos
3 jajka
200 ml śmietany 30%
100 g sera cheddar



Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy ze śmietaną i dodajemy ser.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dużą prostokątna blaszkę. Podpiekamy w piekarnik do lekkiego zrumienienia pilnując, żeby nie powstały "bąble" - można ciasto przykryć pergaminem i wyłożyć ziarnami grochu.

Na podpieczone ciasto wykładamy usmażone buraczki.


Całość równomiernie zalewamy sosem.


Całość zapiekamy około 30 min - do lekkiego zrumienienia sera.






SMACZNEGO...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz