Naturalne środki wspomagające rozwój roślin i chroniące
je przed działaniem negatywnych czynników to podstawa funkcjonowania każdego
dobrego gospodarstwa.
Po pierwsze są to środki tanie i łatwo dostępne.
Wystarczy trochę wiedzy i odrobina wysiłku, nawozy, fungicydy i pestycydy
możemy mieć praktycznie za darmo, w dowolnej ilości.
Po drugie są to środki bardzo skuteczne. Znając dokładnie
właściwości poszczególnych specyfików możemy bardzo precyzyjnie ustalić
optymalną mieszankę dla każdej uprawy.
Po trzecie są to środki dużo bezpieczniejsze od środków
chemicznych. Są mniej szkodliwe dla środowiska jako ekosystemu, wywierają
mniejszy wpływ na produkty roślinne spożywane przez konsumentów, zawierają
znacznie mnie substancji niebezpiecznych i szkodliwych, trudniej je
przedawkować, a skutki przedawkowania są mniej dotkliwe.
Środki pochodzenia naturalnego należy stosować przede
wszystkim zapobiegawczo. Dają one wtedy dużo lepsze efekty niż, gdy ich
stosowanie rozpoczniemy dopiero po zaobserwowaniu objawów jakiejś infekcji lub
choroby.
Przy sporządzaniu i stosowaniu wszelkich środków
chemicznych, także tych naturalnego pochodzenia należy zachować ostrożność;
mogą one zawierać szkodliwe, niebezpieczne i alergenne substancje, a do ich
sporządzania często używamy roślin o silnych właściwościach.
Wyciągi roślinne sporządza się na ciepło, w postaci
naparów lub odwarów, bądź na zimno przez macerację świeżego lub suszonego
materiału roślinnego. Do przygotowania maceratów wodnych stosuje się zazwyczaj
proporcję materiału roślinnego do wody 1 : 10. W przypadku naparów i odwarów
stężenia zależą od właściwości substratów i przeznaczenia preparatu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
wyciąg - roztwór, zawierający składniki czynne pozyskane
z użyciem rozpuszczalnika np. wody lub alkoholu
napar - roztwór, do którego składniki czynne zostały
wyekstrahowane za pomocą gorącej wody (zalanie surowca wrzątkiem)
odwar - roztwór, do którego składniki czynne zostały
wyekstrahowane za pomocą gorącej wody (zalanie surowca zimną wodą, następnie
podgrzanie i gotowanie)
macerat - roztwór, do którego składniki czynne zostały
wyekstrahowane na zimno
gnojówka - macerat, w którym zaszedł proces fermentacji
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podstawowe rodzaje roślin stosowanych do sporządzania
preparatów ochronnych i odżywczych:
www.benary.com
aksamitka (Tagetes L.)
Bardzo łatwa w uprawie roślina ozdobna. Nadaje się do
sporządzenia preparatu odstraszającego mszycę - macerat, oraz zapobiegającego
zgorzeli siewek - odwar (50 dag suszonego substratu gotować 30 min w 3 l wody).
bez czarny (Sambucus nigra L.)
Roślina działa odstraszająco na zwierzęta. Z kwiatów i liści sporządza się macerat lub
gnojówkę. Preparat można stosować na gryzonie i owadożerne (myszy, norniki,
krety) wlewając go do nor lub przeciwko szkodnikom owadzim (bielinek kapustnik,
mszyce) spryskując zagrożone rośliny.
www.wisplants.uwsp.edu
bylica piołun (Artemisia absinthium L.)
Bylina o dość silnym działaniu (podobne, ale dużo słabsze
właściwości ma bylica pospolita (Artemisia vulgaris L.). Pomaga w zwalczaniu
wielu szkodników owadzich, mi. in..: przędziorków, mszyc, pchełek, śmietków,
owocówek i gąsienic niektórych gatunków. Odstrasza również ślimaki oraz
gryzonie i owadożerne. Preparaty z bylicy przeciwdziałają również niektórym
chorobom wywoływanym przez grzyby np.: rdzę wejmutkowo - porzeczkową.
Ziele bylicy nadaje się zarówno do sporządzenia maceratu
lub gnojówki jaki i naparu oraz odwaru.
chrzan pospolity (Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey
& Scherb.)
Jako roślina zawierająca w swoich tkankach sporo związków
siarki nadaje się do walki z wszelkiego rodzaju chorobami wywoływanymi przez
grzyby (np.: brunatna zgnilizna). Ze względu na silne działanie najlepiej
sprawdza się kilkugodzinny macerat z liści i korzeni rośliny.
cebula i czosnek
Mają dość podobne działanie. Zawierają związki siarki pomagające w zwalczaniu patogenów grzybowych. Preparaty z cebuli i czosnku są skuteczne również przeciw niektórym infekcjom bakteryjnym. Stosuje się je także w zwalczaniu szkodników owadzich takich jak np.: mszyce, przędziorki, skoczki, połyśnica marchwianka czy wielkopąkowiec porzeczkowy.
Z cebuli najlepiej zrobić odwar (suche łupiny lub cała roślina). Czosnek lepiej sprawdza się w maceratach i gnojówce (koniecznie mocno rozdrobniony - najlepiej zmielony).
Macerat z nasion jodły (moczonych 24 h) pomaga odstraszyć ślimaki. Należy polewać nim miejsca ich występowania.
krwawnik pospolity (Achillea millefolium L.)
Maceraty z krwawnika pomagają zapobiegać chorobom grzybowym, takim jak np.: mączniak
prawdziwy,brunatna zgnilizna drzew pestkowych, plamistość liści drzew
pestkowych, monilioza i kędzierzawość liści brzoskwini. Napar odstrasza owady; mszyce, miodówki, larwy pluskwiaków czy gąsienice.
łopian (Arctum sp.)
Macerat (kilkudniowy) z ziela łopianu odstrasza gąsienice.
Zamieszczone powyżej opisy mają charakter ogólny. Każdy rolnik, ogrodnik, działkowiec ma własne sprawdzone receptury...
C. D. wkrótce...
C. D. wkrótce...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz