Instagram

14 stycznia 2015

Naturalne środki ochrony roślin cz. I


Naturalne środki wspomagające rozwój roślin i chroniące je przed działaniem negatywnych czynników to podstawa funkcjonowania każdego dobrego gospodarstwa.

Po pierwsze są to środki tanie i łatwo dostępne. Wystarczy trochę wiedzy i odrobina wysiłku, nawozy, fungicydy i pestycydy możemy mieć praktycznie za darmo, w dowolnej ilości.
Po drugie są to środki bardzo skuteczne. Znając dokładnie właściwości poszczególnych specyfików możemy bardzo precyzyjnie ustalić optymalną mieszankę dla każdej uprawy.
Po trzecie są to środki dużo bezpieczniejsze od środków chemicznych. Są mniej szkodliwe dla środowiska jako ekosystemu, wywierają mniejszy wpływ na produkty roślinne spożywane przez konsumentów, zawierają znacznie mnie substancji niebezpiecznych i szkodliwych, trudniej je przedawkować, a skutki przedawkowania są mniej dotkliwe.

 


Środki pochodzenia naturalnego należy stosować przede wszystkim zapobiegawczo. Dają one wtedy dużo lepsze efekty niż, gdy ich stosowanie rozpoczniemy dopiero po zaobserwowaniu objawów jakiejś infekcji lub choroby.
Przy sporządzaniu i stosowaniu wszelkich środków chemicznych, także tych naturalnego pochodzenia należy zachować ostrożność; mogą one zawierać szkodliwe, niebezpieczne i alergenne substancje, a do ich sporządzania często używamy roślin o silnych właściwościach.

Wyciągi roślinne sporządza się na ciepło, w postaci naparów lub odwarów, bądź na zimno przez macerację świeżego lub suszonego materiału roślinnego. Do przygotowania maceratów wodnych stosuje się zazwyczaj proporcję materiału roślinnego do wody 1 : 10. W przypadku naparów i odwarów stężenia zależą od właściwości substratów i przeznaczenia preparatu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

wyciąg - roztwór, zawierający składniki czynne pozyskane z użyciem rozpuszczalnika np. wody lub alkoholu

napar - roztwór, do którego składniki czynne zostały wyekstrahowane za pomocą gorącej wody (zalanie surowca wrzątkiem)
odwar - roztwór, do którego składniki czynne zostały wyekstrahowane za pomocą gorącej wody (zalanie surowca zimną wodą, następnie podgrzanie i gotowanie)

macerat - roztwór, do którego składniki czynne zostały wyekstrahowane na zimno
gnojówka - macerat, w którym zaszedł proces fermentacji

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podstawowe rodzaje roślin stosowanych do sporządzania preparatów ochronnych i odżywczych:


                                                       www.benary.com
aksamitka (Tagetes L.)
Bardzo łatwa w uprawie roślina ozdobna. Nadaje się do sporządzenia preparatu odstraszającego mszycę - macerat, oraz zapobiegającego zgorzeli siewek - odwar (50 dag suszonego substratu gotować 30 min w 3 l wody).


 
bez czarny (Sambucus nigra L.)
Roślina działa odstraszająco na zwierzęta.  Z kwiatów i liści sporządza się macerat lub gnojówkę. Preparat można stosować na gryzonie i owadożerne (myszy, norniki, krety) wlewając go do nor lub przeciwko szkodnikom owadzim (bielinek kapustnik, mszyce) spryskując zagrożone rośliny.


 
                                                                                                   www.wisplants.uwsp.edu
bylica piołun (Artemisia absinthium L.)
Bylina o dość silnym działaniu (podobne, ale dużo słabsze właściwości ma bylica pospolita (Artemisia vulgaris L.). Pomaga w zwalczaniu wielu szkodników owadzich, mi. in..: przędziorków, mszyc, pchełek, śmietków, owocówek i gąsienic niektórych gatunków. Odstrasza również ślimaki oraz gryzonie i owadożerne. Preparaty z bylicy przeciwdziałają również niektórym chorobom wywoływanym przez grzyby np.: rdzę wejmutkowo - porzeczkową.
Ziele bylicy nadaje się zarówno do sporządzenia maceratu lub gnojówki jaki i naparu oraz odwaru.

chrzan pospolity (Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey & Scherb.)
Jako roślina zawierająca w swoich tkankach sporo związków siarki nadaje się do walki z wszelkiego rodzaju chorobami wywoływanymi przez grzyby (np.: brunatna zgnilizna). Ze względu na silne działanie najlepiej sprawdza się kilkugodzinny macerat z liści i korzeni rośliny. 

cebula i czosnek
Mają dość podobne działanie. Zawierają związki siarki pomagające w zwalczaniu patogenów grzybowych. Preparaty z cebuli i czosnku są skuteczne również przeciw niektórym infekcjom bakteryjnym. Stosuje się je także w zwalczaniu szkodników owadzich takich jak np.: mszyce, przędziorki, skoczki, połyśnica marchwianka czy wielkopąkowiec porzeczkowy.
Z cebuli najlepiej zrobić odwar (suche łupiny lub cała roślina). Czosnek lepiej sprawdza się w maceratach i gnojówce (koniecznie mocno rozdrobniony - najlepiej zmielony).


 
                                                                          http://www.vilmorin-tree-seeds.com
jodła pospolita (Abies alba Mill.)
Macerat z nasion jodły (moczonych 24 h) pomaga odstraszyć ślimaki. Należy polewać nim miejsca ich występowania.



krwawnik pospolity (Achillea millefolium L.)
Maceraty z krwawnika pomagają zapobiegać chorobom grzybowym, takim jak np.: mączniak prawdziwy,brunatna zgnilizna drzew pestkowych, plamistość liści drzew pestkowych, monilioza i kędzierzawość liści brzoskwini. Napar odstrasza owady; mszyce, miodówki, larwy pluskwiaków czy gąsienice.


http://www.thewildflowersociety.com
łopian (Arctum sp.)
Macerat (kilkudniowy) z ziela łopianu odstrasza gąsienice.


Zamieszczone powyżej opisy mają charakter ogólny. Każdy rolnik, ogrodnik, działkowiec ma własne sprawdzone receptury...  


C. D. wkrótce...









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz