Instagram

17 października 2014

Zatrzymać dobroczynność lata...

Najlepszym sposobem zachowania na dłużej cudownych aromatów, smaków i właściwości roślin jest ich zasuszenie. Zioła z podkarpackiego pola suszymy w naturalny sposób, w ciemnym, ciepłym miejscu. Po wysuszeniu nie kruszymy ich, ani nie rozdrabniamy mechanicznie w żaden inny sposób. Pozostawiamy je w małych pęczkach. Dzięki temu komórki wydzielnicze pozostają nieuszkodzone i zachowuje się w nich całość olejków eterycznych, które są kwintesencją ziół.

 




rozmaryn




pietruszka






piołun



 kocimiętka




szałwia



tymianek cytrynowy



 majeranek



 melisa


 mięta



 oregano



 tymianek


 koper



 krwawnik



dziurawiec



 nawłoć



 estragon




 hyzop



 malina


 truskawka





wrotycz








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz