O nas

Moje zdjęcie

Na Podkarpaciu, u podnóża Beskidów rosną najlepsze warzywa, owoce i zioła. W zgodzie z naturą, bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin czerpią to co najlepsze ze słońca i wody.

Instagram

29 października 2016

Sól ostropapryczkowa

Co zrobić z z pięknym, obfitym plonem ostrych papryczek? 
W lodówce mogą przetrwać dość długo, ale żeby móc się nimi cieszyć całą zimę (a nawet dłużej) trzeba je jakoś "utrwalić".




Najprostsze sposoby to suszenie i mrożenie - łatwe, podstawowe, pozwalają przyprawiać papryczką do woli.

Kolejna opcja to zamknięcie papryczek w słoikach, czyli:
- marynowanie - w zwykłej zalewie octowej (200 - 250 ml octu na 1 l wody, łyżeczka soli, łyżka cukru) solo lub z dodatkiem ziół
- konserwacja w solance - 1 - 1,5 łyżki na 1 l wody, zalewamy, pasteryzujemy
- kiszenie - mniej popularny (w przypadku papryki), ale w gruncie rzeczy bardzo prosty, a jednocześnie wyrafinowany i oryginalny sposób.



W przypadku ostrej papryki najbardziej "poręcznym" sposobem konserwacji pozwalającym na największą wygodę późniejszego jej stosowania jest zrobienie soli papryczkowej.
Paprykę wystarczy pokroić, albo rozdrobnić w inny sposób i utrzeć w moździerzu z solą.


 
Sól wystarczy wysuszyć na papierowym ręczniku, przesypać do słoiczka i gotowe - przyprawa idealna!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz