O nas

Moje zdjęcie

Na Podkarpaciu, u podnóża Beskidów rosną najlepsze warzywa, owoce i zioła. W zgodzie z naturą, bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin czerpią to co najlepsze ze słońca i wody.

Instagram

9 lutego 2015

Peeling kawowy

Peeling kawowy to jeden z najprostszych i najskuteczniejszych specyfików złuszczających i pielęgnujących dla naszej skóry. Bez problemu można go zrobić w domu. Podstawową jego wersją jest połączenie mielonej kawy z miodem, ale liczba możliwych modyfikacji jest ogromna.




Dziś nasza propozycja zimowej wersji peelingu kawowego...


Dobra, najlepiej samodzielnie zmielona kawa. Świeżo mielona ma najsilniejsze działanie - złuszcza, rozgrzewa, poprawia krążenie, pomaga walczyć z tkanką tłuszczową. Możemy też sami zdecydować jak drobna nam odpowiada.


Cukier kryształ - dodatkowe właściwości ścierające.


Wiórki kokosowe - delikatne złuszczanie i oczyszczanie, piękny zapach oraz właściwości odżywcze i nawilżające (jak w oleju kokosowym).


Cynamon - rozgrzewa, odżywia i pięknie pachnie. Może uczulać!


Oliwa z oliwek - do tego celu najlepiej pomace. Komentarz jest chyba zbędny, bo wszyscy znają jej wspaniałe działanie na skórę...

Opcjonalnie można dodać dwie krople pomarańczowego olejku eterycznego.



Wszystko razem mieszamy.



I gotowe.



Tak przygotowany peeling możemy przechowywać kilka dni w lodówce.






Można zastosować kilka "polowych" modyfikacji:

kawowy z dynią
Trzy łyżki mielonej kawy łączymy z dwiema łyżkami startego na tarce o drobnych oczach miąższu z dyni (najlepsza ambar) i łyżką miodu. 
Wersja dużo bardziej nawilżająca i odżywcza. 

kawowy z ziemniakiem
Trzy łyżki mielonej kawy łączymy z puree z dużego, ugotowanego na parze ziemniaka i łyzką oliwy z oliwek.
Wersja odżywcza.

kawowo - solny
Trzy łyżki mielonej kawy łączymy z dwiema łyżkami soli morskiej i dwiema łyżkami miodu.
Wersja odżywczo - nawilżająca z minerałami.

kawowo - owocowy
Trzy łyżki mielonej kawy łączymy ze szklanką owoców - maliny, truskawki, poziomki.
Wersja podwójnie złuszczająca; fizycznie - kawa i chemicznie - kwasy owocowe.

kawowy z marchewką
Trzy łyżki mielonej kawy łączymy z dużą marchewką startą na tarle o drobnych oczkach i dwiema łyżkami dobrego oleju słonecznikowego.
Wersja odżywcza i lekko brązująca.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz