Instagram

23 czerwca 2014

winorośl

Podkarpackie pole to również półhektarowa winnica. 





Tak nasza winnica wyglądała w pierwszym roku uprawy 

  




a tak rok później...


Opowieści winogrodnika to jednak temat na osobnego bloga...



Vitis vinifera L. czyli winorośl właściwa albo pospolita obecnie kojarzy się z winoroślą uprawną wyróżnioną obecnie jako podgatunek uzyskany z dzikiej winorośli rosnącej kiedyś w całym basenie Morza Śródziemnego. Oczywiście najpowszechniej wykorzystywane są owoce winorośli, z których sporządza się wino. Tu jednak o winie pisać nie będziemy, mimo że w odpowiednich dawkach może być ono środkiem leczniczym; wykazuje działanie bakteriobójcze, wzmacniające i moczopędne, sprzyja obniżeniu choresterolu we krwi, jest środkiem wykrztuśnym oraz regulującym ciśnienie krwi.



Owoce winorośli zawierają oprócz cukru, pektyny, pentozany, witaminy C, B1, B2, B6, B12, P, PP i kwas foliowy, sole potasu, wapnia, magnezu, żelaza, manganu i kobaltu, a w skórce barwniki antocjanowe, garbniki, glikozyd i olejek eteryczny.
Owoce winorośli działają moczopędnie, lekko przeczyszczająco i napotnie. Zalecane są w astmie oskrzelowej, niedokrwistości, nieżycie przewodu pokarmowego, zaburzeniach przemiany materii, chorobach wątroby i nerek, wyczerpaniu nerwowym i zatruciach.

 
Mało kto wie, że również liść winorośli właściwej jest surowcem spożywczym i zielarskim.
Ma on lekko kwaśny, gorzkawy smak. Z liści można przyrządzać bardzo różne potrawy. Najbardziej znane są chyba gołąbki z ich wykorzystaniem. można je rownież marynować i wypełniać rożnego rodzaju farszami. Bardzo interesująco smakuje również mięso (szczególnie ryby) pieczone po zawinięciu w liście winorośli. Najmłodsze liście i pąki są dobrym dodatkiem do sałatek.




Liście i pąki winorośli zawierają: flawonoidy, antocyjany, garbniki, kwasy fenolowe, dwuwinian potasowy, winian wapniowy, szczawian wapnia, cukry, karotenoidy, ksantofile, saponiny, witaminy. W różnych proporcjach u odmian o białych i o czerwonych owocach.
Wykazują działanie przeciwzapalne, ściągające, pobudzające gojenie ran, przyspieszające regenerację tkanki nabłonkowej; moczopędne, przeciwwysiękowe, przeciwzakrzepowe, stabilizujące strukturę błon komórkowych i śródbłonków, zapobiegające zatorom, zakrzepom i miażdżycy, przeciwhistaminowe, ochronne, antybakteryjne; antyoksydacyjne.
 
Można je stosować przy problemach z wątrobą, nerkami i trzustką, w celu oczyszczenia organizmu po różnego rodzaju zatruciach, zwłaszcza polekowych. są również zalecane przy cukrzycy, zaburzeniach krążenia, uszkodzeniach i stanach zapalnych naczyń krwionośnych, niestrawności, biegunkach, owrzodzeniach układu pokarmowego, stanach zapalnych dziąseł i gardła, choroby alergiczne.
Zewnętrznie na zmiany chorobowe skóry; stany zapalne spojówek, rogówki, białkówki i siatkówki, stany zapalne i infekcje jamy ustnej oraz gardła, zapalenie narządów płciowych.
Okłady pomagają przy obrzękach okolic oczu i “cieniach” pod oczami; napar jest zalecany do przemywania skóry trądzikowej, a także zwiotczałej i “zmęczonej” oraz do kąpieli i płukania włosów przy łojotoku skóry.


W medycynie ludowej liście winorośli stosowane były na czerwonkę, biegunkę, nieżyt żołądka, chorobę wrzodową, polipy, choroby skórne, hemoroidy.


Wg. Celtów: winorośl była odpowiedzialna za powodzenie, ochronę, duchowość, magię snów, płodność, inspirację, poezję, odwagę i moc.



Na podkarpackim polu dostępne są wszystkie surowce pochodzące z winorośli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz